Новини - България

2977 са носителите на ХИВ у нас - първият диагностициран българин е все още жив
Прочетена: 355 пъти

От 1986 година до сега са регистрирани 2977 положителни случая на ХИВ в България. Това посочи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по време на семинар за журналисти „Да поговорим открито за ХИВ“, организиран от ГлаксоСмитКлайн. Данните сочат, че до 2013 година хетеросексуалните лица, заразени с вируса, са преобладавали у нас. Проф. Кантарджиев коментира, че от тогава най-многочислената група на носителите на ХИВ са мъже, които правят секс с мъже – около 80% от всички регистрирани. От 1996 година няма нито един, който се е заразил с кръвни продукти.

 

Около 300 хил. са хората, които се изследват ежегодно у нас. Най-много са носителите на вируса в София и Пловдив, съобщи проф. Мария Николова, специалист по изследване на имунния статус на болните и на серопозитивните и член на Експертния съвет по СПИН. Разпространението на ХИВ в световен мащаб остава неравномерно. Данните на Световната здравна организация (СЗО) сочат, че най-засегнат остава африканският регион, където живеят 26 млн. или 70% от всички заразени с вируса. В Америка носителите са около 3,5 млн., като същите стойности достигат и в Югоизточна Азия. Най-малко носители на ХИВ са регистрирани в региона на Източното Средиземноморие – около 1.5 млн. В Европа те са 2.3 млн. души.

 

В световен мащаб между 2000 и 2017 година броят на новите ХИВ регистрирани е намалял с 36%, а на  починалите от СПИН – с  38%.

 

За България 94% от регистрираните пациенти се лекуват, но все още закъсняват с диагностицирането и стартирането на лечението, обясни проф. Николова. В края на 2018 година около 1/3 от лекуваните са с трайна вирусна супресия  и задоволителен имунен статус.

 

Проф. Марияна Стойчева от УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив,   обясни, че около 30 вида лекарства контролират вируса и при стриктно лечение той остава неоткриваем в кръвта, което на практика означава, че пациентът може да не се разболее и да не го предава на хората, с които е в контакт. Още, че 45% от новорегистрираните носители на ХИВ и 57% от тези, които се представят след прекъсване на терапия – рестастирали, са с авансирал имунен дефицит. С много тежък имунен дефицит са 33% от новорегистриралите и 34% от рестартиралите.

 

Д-р Нина Янчева, началник на Отделение за придобира  имунна недостатъчност на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“, съобщи, че 96% от пациентите са на антиретровирусна терапия. А 80% от всички мониторирани пациенти са с оптимална вирусна супресия.

 

В България първите три случая на регистрирани носители на вируса на ХИВ са от 1986 година. Първият пациент у нас с положителна проба за ХИВ все още е жив. За него се знае, че е роден през 1963 година и започва лечението си доста късно, разказа проф. Мария Николова. Към момента у нас се наблюдава спад от над 50% на смъртните случаи, свързани с вируса.

 

Йоана СТОЯНОВА





Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се