Новини - Свят

АстраЗенека и Оксфордският университет обявиха знаково споразумение за ваксина срещу COVID-19
Прочетена: 931 пъти

АстраЗенека и Университетът в Оксфорд обявиха на 30 април споразумение за глобално развитие и разпространение на университетската потенциална рекомбинантна аденовирусна ваксина, насочена към предотвратяване на инфекцията от COVID-19 от SARS-CoV-2.

 

Сътрудничеството има за цел да предостави на пациентите потенциалната ваксина, известна като ChAdOx1 nCov-19, която е разработена от Института Дженър и Оксфордската група за ваксини. Съгласно споразумението АстраЗенека ще отговаря за развитието и световното производство и дистрибуция на ваксината.

 

Главният изпълнителен директор на АстраЗенека, Паскал Сорио, коментира:

 

„Тъй като COVID-19 продължава захвата си над света, необходимостта от ваксина, за да победим вируса е спешна. Това сътрудничество обединява знанията на световната класа на ваксинологията на Оксфордския университет и възможностите за глобално развитие, производство и дистрибуция на АстраЗенека. Надеждата ни е, че като обединим силите си, ще можем да ускорим глобализацията на ваксина за борба с вируса и да защитим хората от най-смъртоносната пандемия за поколение.“

 

Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на научноизследователската и развойна дейност на АстраЗенека, заяви:

 

„Университетът в Оксфорд и АстраЗенека имат дългогодишни взаимоотношения за напредък в основните изследвания и ние сме изключително развълнувани да работим с тях при развитието на ваксината и предотвратяването на COVID-19 по света. С нетърпение очакваме да работим с Университета в Оксфорд и иновативни компании като Vaccitech, като част от новото ни партньорство.“

 

Алок Шарма, бизнес секретар на Обединеното кралство, коментара:

 

„Това сътрудничество между Оксфордския университет и АстраЗенека е жизненоважна стъпка, която би могла да помогне за бързото развитие на коронавирусната ваксина. То също така ще гарантира, че ако ваксината разработена от Института Дженър на университета в Оксфорд работи, ще бъде достъпна възможно най-рано, помагайки в защитаването на хиляди животи от тази болест.“

 

Проф. Сър Джон Бел, професор по медицина в университета в Оксфорд, каза:

 

„Нашето партньорство с АстраЗенека ще бъде основна сила в борбата срещу пандемиите в продължение на много години напред. Вярваме, че заедно ще бъдем в силна позиция да започнем да започнем имунизация срещу коронавирус, след като имаме ефективна и одобрена ваксина. За съжаление рискът от нови пандемии винаги ще бъде с нас, а новият изследователски център ще повиши подготвеността на света и скоростта на реакция следващия път, когато се сблъскаме с такова предизвикателство.“

 

Проф. Луиз Ричардсън, заместник-ректор на Оксфордския университет, каза:

 

„Подобно на моите колеги  Оксфорд, аз съм много горд с работата на нашия изключително талантлив екип от учени в Института Дженър и Оксфордската група за разработване на ваксини. Те представляват най-добрата традиция в изследванията, преподаването и приноса към света около нас, който от векове е движеща мисия на Оксфордския университет. Подобно на хората от цялата страна, ние им пожелаваме успех в разработването на ефективна ваксина. Ако те успеят, нашето партньорство с АстраЗенека ще гарантира, че британците и хората в целия свят, особено в страните с нисък и среден доход, ще бъдат защитени от този ужасен вирус, възможно най-бързо."

 

Потенциалната ваксина влезе в клинично изпитване Фаза 1 миналата седмица, за да се проучи профилът на безопасност и ефикасността при здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години в пет изпитателни центъра в Южна Англия. Данните от изпитването от Фаза 1 ще бъдат достъпни следващия месец. Преминаването към изпитванията в късен етап трябва да се осъществи до средата на тази година.

 

***

ChAdOx1 nCoV-19
Разработен в Института Дженър от университета в Оксфорд съвместно с Оксфордската група за ваксини, ChAdOx1 nCoV-19 използва вирусен вектор, базиран на отслабена версия на причинителя на обикновената настинка (аденовирус), съдържащ генетичния материал на шиповия протеин SARS-CoV-2. След ваксинацията се произвежда повърхностен шипов протеин, което подготвя имунната система да атакува COVID-19 при евентуална последваща инфекция.

Рекомбинантният аденовирусен вектор (ChAdOx1) е избран да генерира силен имунен отговор от една доза и той не се репликира, така че не може да предизвика продължаваща инфекция при ваксинирания индивид. Ваксините, произведени от вируса на ChAdOx1, са приложени при  повече от 320 души към днешна дата и са доказани, че  се понасят добре, въпреки че могат да причинят временни странични ефекти като температура, грипоподобни симптоми, главоболие или реакция на мястото на приложение.

АстраЗенека е глобална, научно-изследователска биофармацевтична компания, която се фокусира върху откриването, разработването и комерсиализирането на лекарства, отпускани по лекарско предписание, предимно за лечение на заболявания в три терапевтични области - онкология, сърдечно-съдови, бъбречни и метаболитни,   респираторни заболявания и имунология. Базираната в Кеймбридж, Великобритания, АстраЗенека оперира в над 100 страни, а иновативните й лекарства се използват от милиони пациенти по целия свят.

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се