Новини - Свят

Българка ръководи изследователски екип получил $7,6 млн. за диагностициране на Алцхаймер
Прочетена: 176 пъти

Медицинският университет в Индиана получава награда от 7,6 млн. долара от Националния институт по стареене (National Institute on Aging - NIA) за създаване на мрежа за изследване на ранното диагностициране на болестта на Алцхаймер, съобщава интернет страницата на учебното заведение. Ръководител на проучването е българката проф. д-р Лиана Апостолова. Тя трябва да изгради нова изследователска програма с обща стойност 45 млн. долара.

 

Д-р Апостолова ще ръководи многосекторни наблюдения, за да разбере по-добре как хората развиват рядък вариант на болестта на Алцхаймер, който се развива преди 65-годишна възраст.

 

„Докато рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава с напредване на възрастта, приблизително 5% от заболелите развиват симптоми преди 65-годишна възраст, като по-малко от 10% от тях носят известни мутации за болестта“, каза Апостолова.

 

По думите й пациентите с ранен стадий на заболяването често се изключват от клинични изследвания и терапевтични проучвания поради тяхната млада възраст или липса на загуба на паметта. Изследванията сочат, че в тази популация има висока генетична обремененост, каза тя.

 

Научната програма е наречена “Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS)”. Тя ще създаде мрежа от обекти в САЩ, която ще набере голяма група пациенти с този ранен вариант на болестта и ще събере клинични данни и данни от биомаркери.  Всичко това ще помогне в бъдещи клинични проучвания и ще установи мрежа за клинично изпитване на болестта на Алцхаймер в щатите.

 

Другите учени в изследването са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския Университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвардския университет и д-р Мария Карильо от Асоциацията за Алцхаймер. Проектът ще включи изследователски и клинични центрове от 16 институции от цялата страна.

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се