Новини - България

Бизнесът: Здравната система е неефективна заради монопола на НЗОК
Прочетена: 197 пъти

"Средствата, които постъпват в здравеопазването сега, са напълно достатъчни, но системата е неефективна и това се дължи на монопола на здравната каса, на отсъствието на конкуренция и на невъзможността здравноосигурените да избират."

 

Това се посочва в писмо на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което са представени вижданията на палатата за бъдещето на здравноосигурителния модел у нас. От институцията са категорични, че предлаганият от екипа на министър Ананиев модел А е по-подходящият и може да доведе до положително развитие в сектора.

 

В писмото се подчертава, че сега системата страда от липса на ясни правила за качеството на медицинската помощ, на финансовата и правна рамка, както и отсъствието на стандарти, осигуряващи най-обективното събиране и показване на информацията за осъщественото, което позволява реален и ефективен контрол.

 

"Проблемите в здравеопазването мога да бъдат решени, когато влязат в сила следните мерки: въвеждането на електронно здравеопазване, промяна в заплащането по клиничните пътеки, премахването на фалшивите болнични и нереалните здравни услуги, както и борбата със злоупотребата при лекарствата, повишаване на профилактиката и задържането на лекарите у нас. Промяна в здравеопазването може да има, когато се развива модел А", посочват от БТПП. 

 

Според експертите на палатата аргументите да бъде отхвърлен предложеният модел Б се основават на първо място на факта, че той няма аналог в нито една европейска страна.

 

Доплащанията и солидарността в сектора са други съществени проблеми, на които се спират в писмото си от БТПП. .
 


В него се припомня още, че по време на обсъжданията нейните експерти са представили идеята да бъдат въведени глобалните стандарти за идентификацията на пациенти, медикаменти и изделия, тъй като те дават възможност за прозрачност и по-добро управление на процесите.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се