Новини - България

Близо 1 000 000 са българите с форми на депресия
Прочетена: 152 пъти

Около 8% от българите над 18-годишна възраст страдат от различни форми на депресивни симптоми, сочи анализ на Евростат за проявите на депресия в страните от Европейския съюз през 2015 г., цитиран от БТА.

 

Според обобщените данни средно 6,5% от европейците има прояви на депресивни симптоми, като при половината от тях тези симптоми са сериозни. Сред държавите с най-голям дял на депресивни симптоми в населението са Унгария (10.5%), Португалия (10%), Швеция (9%), Германия и Великобритания - и в двете страни малко над 8 процента. Симптоми на депресия са най-рядко срещани в Чехия и Словакия.

 

В България посочените симптоми се срещат по-често, отколкото в Европа. По неофициални данни у нас около 1 000 000 българи страдат от различни форми на депресия. От Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) отчитат, че у нас през 2014 г. са били официално регистрирани малко над 132 000 пациенти с психични разстройства, а през 2015 г. техният брой е спаднал до около 127 хиляди.

 

Най-често срещаните депресивни симптоми са подтиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл, нерешителност. Много често един от първите симптоми е безсъние, а вероятна причина за подобен проблем е и промяната на часовото време.

 

В нашите географски ширини сезонните депресии най-често се проявяват пролет и есен. През тези два преходни сезона има изостряне на съществуващи депресии или поява на нови депресивни състояния, коментират експерти.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се