Интервю -

Д-р Айлин Шеф: Мит е, че през зимата не трябва да се употребяват хидратантни кремове
Прочетена: 12583 пъти
Снимка: Личен архив

Студените зимни дни налагат повече внимание и предпазливост по отношение на здравето, а съблюдаването на определени правила със сигурност може да допринесе за общия комфорт и пълноценното функциониране на човека през този период. От какви грижи са нуждае кожата през зимата и как трябва да бъдат подбирани козметичните средства? Кои са съвременните насоки и тенденции в бялата козметика? Отговор на тези и други въпроси търсим от дерматолога д-р Айлин Шеф. Тя е специалист по кожни и венерически болести. Завършва образованието си в Медицински университет - София през 2007 г. като първенец на випуска с награда „Златен Хипократ“. През 2017 г. защитава докторска степен към Медицинския факултет на Университет Комплутенсе – Мадрид (Испания) с дисертационен труд, посветен на приложението на лазерните и светлинни системи в дерматологията. Има придобита и магистърска степен по здравен мениджмънт. Специализирала е в престижни университетски клиники и центрове в Испания, Австрия, Франция, Великобритания и България. Сертифициран специалист за работа с лазери и светлинни системи за естетични цели, както и по дерматоскопия - изследване, което се провежда при съмнителни кожни образувания  Д-р Шеф е автор и съавтор на над 40 научни публикации в български и международни специализирани научни списания и сборници.
Д-р Шеф, коя е най-общата препоръка, която можете да дадете на дамите за избор на подходящ крем в студените зимни дни?

   

  - През зимните месеци кожата на лицето ни се нуждае от по-специални грижи. Сега е време да заменим летните кремове, които имат по-лека текстура – овлажняващите и направените предимно на водна основа, и да обърнем поглед към кремове, подхранващи в дълбочина. Те са приготвени с повече масла и са обогатени с допълнителни съставки като хиалуронова киселина, антиоксиданти, витамини, коензим Q10 и др. Подходящи са и кремовете с урея. Тя е естествен овлажняващ фактор, който се съдържа в кожата и съхранява водата в горните слоеве на дермата. Главната задача на тези "зимни" кремове е интензивно да подхранят кожата и да я защитят срещу неблагоприятните атмосферни условия.

   

  И за да не пренебрегваме мъжете – дайте, моля Ви съвет как и те да имат здрава кожа в този сезон?

   

   - Силният пол също има нужда да се грижи за своята кожа през зимата. Понякога техните нужди са дори много по-сериозни от тези на жените по простата причина, че постоянното бръснене е една от най-честите причини за раздразнения. Ето защо през този сезон е необходимо да се използва качествен продукт за почистване на лицето, който да предотврати изсушаването на кожата и нейното раздразнение. Непосредствено след почистване или избръсване на кожата е необходимо да се нанесе подходящ по-плътен крем за лице, който да въстанови защитните й функции. За тази цел големите фармацевтични фирми за медицинска козметика създават все повече продукти, предназначени само за мъже.

    

   При това огромно разнообразие на козметични продукти, бихте ли ни казали кои са модерните тенденции в бялата козметика?

    

   - Молекулярната козметиката е една от най-модерните тенденции в бялата козметика, която си поставя за цел да запази младостта на нашата кожа. Тя изцяло променя познатата до момента идея за козметиката като събирателно понятие, тъй като стандартните продукти за красота в момента използват разнообразни съставки, например растителни екстракти, съдържащи хиляди различни молекули. При молекулярната козметика, всеки отделен продукт съдържа една съставка (молекула). Например, ако проблемът е хиперпигментация, ви трябва определена молекула. Ако искате да преборите мимическите бръчки – съвсем различна. Опростяването на формулата и доближаването на козметиката до фармацевтичната индустрия води до забележително успешни резултати.

    

   Вярно ли е широко разпространеното схващане, че през зимния сезон не трябва да се употребяват хидратиращи кремове?

    

   - Това е абсолютен мит и днес науката е доказала,че е особено важно и през зимата кожата да бъде добре хидратирана. Разликата между летния и зимния хидратантен крем е в процента масло, който те съдържат. Зимните хидратантни кремове са с по-гъста консистенция и образуват един защитен филм върху кожата на ръцете, а също така са и защитна маска за кожата на лицето и на устните. Тези кремове се наричат колд кремове – кремове за студено време.

    

   Трябва ли да употребяваме слънцезащитни кремове при престой в планината и на открито?

    

   - Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-агресивни са ултравиолетовите лъчи. Снегът допълнително увеличава слънчевата радиация, тъй като я отразява. Ето защо, практикуването на активен спорт в планински условия изисква активна фитопротекция с висок слънцезащитен фактор (SPF 50). Важна подробност е да не забравяте да намажете щателно и равномерно не само лицето, но и шията, ушите и устните.

    

   Какво трябва да знаем за бебешката и за детската кожа в зимните дни, от какви грижи се нуждае тя?

    

   - Бебешката и детската кожа нямат добре изградена кожна бариера, което я прави много лесно ранима и чувствителна на всички климатични, температурни и козметични влияния. Ето защо родителите трябва да бъдат по-внимателни в грижите за детската кожа през зимата и да подбират старателно средствата, за да защитават кожата на бебетата така, че тя детската кожа да бъде добре хидратирана и омазнена. Това ще помогне нейната естествена бариера да се възстанови по-бързо.

    

   В търговската мрежа се предлага богато разнообразие от специализирани серии бебешка и детска козметика, съобразени както със сезона, така и с индивидуалните особености на детската кожа. Всички продукти са дерматологично тествани и залагат както на качеството, така и на доброто име на фирмата производител. Дерматолога Ви трябва просто да избере най-правилния продукт и да го съчетаете с останалите грижи за детската кожа през зимата. 

    

   И ако трябва да обобщим – какво не трябва да правим, когато навън температурите са минусови?

    

   - През студените зимни дни кожата не бива да се излага незащитена на околната среда, а да се използват различни хидратиращи кремове. Това намалява вредното действие на студения и сух климат върху кожата. Желателно е това да се прави преди всяко излизане навън. Особено внимание трябва да се обръща на стареещата кожа след 40-45-годишна възраст. С напредването на възрастта, хормоналните промени и намалената секреция, дехидратацията оказват все по-голямо влияние на кожата. В такива случаи могат да се правят маски с различни омазняващи продукти и етерични масла, които да предпазват кожата не само от изсушаване, но и от замърсения въздух. Те играят роля на защитен филм срещу студа и замърсителите.

    

   Невена ПОПОВА

   Коментари

   юли 2020

   ПВСЧПСН
     
     

   Събития

   Няма събития

   Последвайте ни

   Абонирайте се
   за нашия бюлетин

   За да получавате винаги
   актуалната информация на време

   Абонирайте се