Новини - България

Д-р Даниела Дариткова: Надявам се здравната карта да не бъде атакувана в съда
Прочетена: 220 пъти
Снимка: pixabay.com

"Надявам се, че процедурата за Националната здравна карта е изпълнена коректно, за да не бъде атакувана в съда". Това заяви в ефира на БНТ председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.  

 

По нейните думи очакваният ефект от въвеждането на картата е, че в региони, където е ясно, че има достатъчен брой легла, няма да се откриват нови лечебни заведения. 

 

Д-р Дариткова изрази още мнение, че начинът, по който се е развивал нашият модел на здравеопаване е довел до дисбаланс между извънболничната  и болничната помощ. Също така се е допуснало безконтролно разрастване на лечебните заведения. 

 

"Използваемостта на наличния фонд за миналата година е около 64%, а през 2017 г. е премината психологическата граница от 2 млн. броя хоспитализации, те са достигнaли 2 450 000", цитира конкретни числа председателят на парламентарната здравна комисия.

 

По нейните думи, в търсенето на баланс, освен всичко друго, усилията ще трябва да бъдат насочени и към профилактика, а новият здравноосигурителен модел ще трябва да отговори на всички предизвикателства, за да бъзе преодолян дисбалансът. Според д-р Дариткова новият модел ще бъде представен през септември.  

 

Помолена да коментира темата за оставката на управителя на Националната здравоноосигурителна каса проф. Камен Плочев, д-р Дариткова обясни, че неговото писмо до Надзорния съвет на касата предстои да бъде разгледано в здравната комисия, след което тя ще излезе със становище. Председателят на комисията припомни, че последната дума за съдбата на проф. Плочев като управител на касата и евентуалния избор на нов управител ще зависи от волята на народните представители.     

 

      

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се