Новини - България

Д-р Неделчо Тотев: Даваме здравната карта на съд
Прочетена: 133 пъти

"Националната здравна карта ще бъде оспорена в съда, юристите ни уточняват детайлите и ще предприемат необходимите действия от името на Националното сдружение на общинските болници (СОББ), Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ)."

 

Това заяви пред Redmedia председателят на  СОББ  д-р Неделчо Тотев. По неговите думи в този вид здравната карта поставя редица неприемливи изисквания, които силно затрудняват работата на общинските лечебници. Едно от тях е профилирането на леглата  във вътрешните отделения.

 

"Така се оказва, че ще има кардиологични, нефрологични и пулмологични легла, като на всяко от тях ще могат да бъдат приемани и лекувани болни единствено пациенти със съответните диагнози. Какво ще се случиш обаче, ако в един момент се окаже, че повече болни със сърдечни заболявания се нуждаят от болнично лечение? Те няма да могат да бъдат приети, а леглата, определени за пациенти с бъбречни заболявания ще стоят празни, защото в този момент се е оказало, че такива болни няма", каза д-р Тотев.

 

Друго сериозно притесение за общинските болници са месечните лимити и техният размер, който е еднакъв за всички месеци на годината. 

 

"Ясно е, че потокът от пациенти не може да бъде еднакъв през всички месеци. През зимата имаме повече болни от пневмония, лятото е сезонът, в който хората боледуват по-малко. Т.е. през летните месеци касата може да не ни плати, защото не сме лекували достатъчно пациенти. Оказва се, че на практика ние не сме мениджъри на лечебните заведения и не можем да планираме, както ни съветват, просто защото работим в условия на силни ограничения", посочи още председателят на СОББ. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се