Новини - България

Дечев към Ананиев: Нормативен пропуск лишава пациенти от храни за специални медицински цели
Прочетена: 116 пъти
Снимка: Pixabay.com

Съществува нормативен пропуск касаещ заплащането с обществен ресурс на диетични храни за специални медицински цели. За това пише в писмо до здравния министър Кирил Ананиев управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев. Повод за реакцията му стана информацията, че касата не може да плати животоспасяващата диетична храна на 20-годишната Кристина Петрова от Добрич. Момичето е с рядко заболяване и не може да живее без специфичната храна, но  според правилата на касата подобни скъпоструващи продукти се отпускат само до 18-годишна възраст.

 

От здравно министерство припомнят, че още през 2018 г. ведомството е препоръчало на здравната каса да включи диагнозата "пропионова ацидемия" в списъка, по който тя заплаща диетични храни за специални медицински цели и за лица над 18 години. Оттам допълват, че заболяването на Кристина е включено в този списък с решение от 11.03.2019 , а е обнародвано в Държавен вестник на 03.05.2019 г.

 

Пред "Хоризонт" проф. Радка Тинчева, член на Националния консултативен съвет за редки болести към министерството, заяви, че от няколко месеца имат проблем и с пациенти с други редки заболявания.

 

"Имаме този проблем вече от няколко месеца. Аз не зная откъде се е появило това ограничение, което фигурира в Касата до 18 години, защото вече имаме проблеми с пациенти с дефекти в аминокиселинната обмяна, фенилкетонурия, пропионова ацидемия, които трябва да получават тези храни и след 18-годишна възраст", добави тя.

 

Текстът на писмото на д-р Дечев до министъра гласи:

 

Уважаеми г-н Ананиев,

 

Във връзка с възникнали казуси при лечението на лица над 18 години, както и зачестили напоследък запитвания от страна на различни медии и граждани, предоставям на Вашето внимание следното:

 

Към настоящия момент, съгласно Наредба № 2 от 27 март 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане (Наредбата), НЗОК заплаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като лицата навършат 18- годишна възраст, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на НЗОК. Съгласно чл. 6, т. 9 от Наредбата за лица над 18 години не се заплаща за  закупуване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели.

 

Изключение е направено само по отношение на децата с онкологични и онкохематологични заболявания.

 

Съгласно чл. 82, ал. 3 от Закона за здравето (ЗЗ), изречение второ: "Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението."   Тази разпоредба е в сила от 17.12.2019 г.

 

В случаите на заплащане за лечение на заболявания по реда на Наредбата, при навършване на 18 - годишна възраст от пациента, същото се преустановява за редица заболявания и липсва алтернатива за заплащането им с публични средства. Налице е липса на правна уредба. 

 

С оглед гореизложеното, моля да бъдат предприети необходимите действия по компетентност.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се