Събития -

Дискусия „Автоимунитет и хранителен интолеранс“

11.01.2019 - Петък
00:00 - 00:00 ч.
гр. София
гр. София

На 11.01.2019 г., , в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София ще се проведе дискусия за връзката между някои от най-честите автоимунни заболявания и непоносимостта към определени храни.

 

Специален гост на нея ще бъде д-р Едуард Рослер. Той ще изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”. Д-р Рослер е собственик на една от най-големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора, хистамин, серотонин, допамин, зонулин и ДАО, както и много други показатели свързани с възпаление в червата. От години той се занимава с проучване на връзката между автоимунитета и хранителната интолерантност.

 

От българска страна с лекция ще се включи гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в Лаборатория по клинична имунология (ЛКИ) на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя ще говори за „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”.

 

За участие в дискусията са поканени изявени български имунолози, гастроентеролози, ревматолози, представители на пациентски организации, журналисти.

 

Организатор на събитието, което е насочено към пациенти с автоимунни заболявания в областта на ревматологията и гастроентерологията, е Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Тя  е сред най-големите имунологични лаборатории в страната. Специализирана е в имунологичната диагностика на ревматологичните и гастроентерологични автоимунни заболявания. В Лабораторията, освен висококвалифицирани лаборанти, работят четирима лекари и един биолог. Тяхната роля е да извършват някои високо-специализирани изследвания, да анализират получените резултати, да консултират пациентите във всеки един етап на изследването, както и да проследяват имунологичните параметри в хода на терапията. „Много е важно всеки изследван параметър да се свързва смислово с другите параметри и всеки тест да се разглежда като част от общата картина на заболяването. Така и ефектът от лечението ще е най-пълен“, обяснява проф. д-р. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се