Новини - България

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартира в страната
Прочетена: 307 пъти

„Дни на Отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза стартират в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в седмицата 21-25 март 2016 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Поводът е предстоящият Световен ден за борба с туберкулозата – 24 март 2016 г.

 

Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за полагане на край на епидемията от туберкулоза. Затова и тазгодишният надслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“.

 

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги. Данните сочат, че „Дните на Отворени врати” осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

 

По време на проведените за периода 2009-2015 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 78 286, като 876 лица са диагностицирани с туберкулоза и насочени за лечение, а при 2 989 души е открита латентна туберкулозна инфекция. Те са обхванати с химиопрофилактика.

 

Списък на болниците по области, в които ще се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза можете да видите ТУК.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се