Новини - България

Едва стотина бебета месечно се ваксинират срещу ротавирус у нас
Прочетена: 588 пъти

Ваксина срещу ротавируса, причиняващ тежки гастро-ентерити при децата, се поставя на не повече от 100 бебета месечно по официална статистика. В същото време почти половината от бюджета на Инфекциозна болница в столицата се харчи именно за лечение на ротавирусни инфекции, обяви началникът на първо детско отделение в лечебното заведение доц. Атанас Мангъров.

 

Ротавирусите са виновни за около 60% от острите чревни инфекции и поставянето на ваксина гарантирано би ги намалило със същия процент, твърди експертът. По света над 2 млн. деца всяка година постъпват в болница заради тежки диарии, а около 453 хил. умират от ротавирусни гастро-ентерити. Затова от 5 юни 2009 г. Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ротавирусната ваксинация да бъде включена във всички национални имунизационни календари.

 

У нас ваксината е включена в календара, но не е задължителна, а само препоръчителна. Тъй като не се поема от здравната каса, родителите не са склонни да я купуват, затова и броят на защитените деца е твърде нисък. На фона на средно 60 000 новородени годишно, това прави не повече от 0,1% от бебетата в страната. До втората година на детето личният лекар трябва да постави три дози, като всяка една струва около 60 лв. в аптеката.

 

Ваксината обхваща пет от най-често срещаните вирусни серотипа, които са виновни за над 98% от случаите на остри гастро-ентерити. Създадена е на базата на говежди ротавирусни щамове, безопасни за човека, а след поставянето се отделят твърде ниски стойности на живи вирусни щамове с фекалиите, така че рискът от предаване на вируса на трети лица е малко вероятен.

 

Извършените до момента клинични проучвания са категорични, че продуктът е безвреден, осигурява дълготраен имунитет (с гаранции до третата година на детето) и намалява хоспитализациите с 95 на сто. Три години след въвеждането на ваксинацията във Финландия, например, нито едно дете не е било прието в болница с гастро-ентерит. В Съединените американски щати (САЩ) пък годишните разходи за лечение на подобни инфекции са намалели със 187 млн. долара - от 283 на 96 млн. долара. 

 

За сравнение клиничната пътека, по която Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща лечението на ротавирусните гастро-ентерити у нас, струва около 500 лв. и е една от скъпите пътеки. От общ бюджет около 1,8 млн. лв. пък само Инфекциозна болница в София харчи почти 800 хил. лв. за терапия на ротавирусни инфекции.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се