Новини - Свят

ЕК се споразумя с шесто дружество за покупка на потенциална ваксина срещу COVID-19
Прочетена: 78 пъти
Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия (ЕК) приключи вчера проучвателните разговори с дружеството BioNTech-Pfizer за закупуване на потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха от комисията. Това е шестото дружество, с което ЕК приключи разговори, след като вече проведе такива обсъждания със Sanofi-GSK на 31 юли, Johnson & Johnson на 13 август, CureVac на 18 август и Moderna на 24 август.

 

Първият договор, подписан с AstraZeneca, влезе в сила на 27 август.

 

Предвиденият договор с BioNTech-Pfizer ще даде възможност на всички държави-членки на Европейския съюз (ЕС) да закупят ваксината. Те могат също така да направят и дарения на държавите с по-ниски и средни доходи или да пренасочват ваксини към европейски държави. BioNTech е немско дружество, което, заедно с базираното в САЩ Pfizer, работи по разработването на ваксина, основана на информационна (матрична) РНК (иРНК).

 

Междувременно стана ясно, че Astra Zeneca е спряла клиничните изпитания на своята ваксина, тъй като един от участниците в изпитанията е получил здравословни проблеми. От компанията заявиха, че това е  рутинна мярка при подобни прояви. Говорител на компанията съобщи, че стандартната процедура е спряна, за да бъдат анализирани данните за безопасността на ваксината.

Коментари

октомври 2020

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се