Новини - България

Експерти съветват: Дайте повече права на акушерките за по-качествена майчина грижа
Прочетена: 374 пъти

Ако страната ни иска да спести пари и едновременно с това да повиши качеството на майчиното здравеопазване, трябва да разшири правомощията на акушерките в родилните отделения. Препоръката е на британския лекар по акушерство и гинекология, а също така и експерт към Министерството на здравеопазването в Обединеното Кралство д-р Трейси Купър. Специалисът е на посещение у нас по европейски проект за по-качествени грижи за бременните и родилките.

 

По думите й акешурките са ценни кадри, които могат да бъдат изключително полезни, ако имат знанията, уменията и правото да оказват здравна грижа при нормална бременност. Акушерките биха могли да водят нормално раждане и да наблюдават майката и бебето в послеродовия период, убедена е д-р Купър.

 

Тезата си подкрепи и с резултати от международни изследвания, според които този модел на здравна грижа намалява броя на преждевременните раждания, усложненията, ненужните операции и процента на ражданията чрез цезарово сечение. А това води след себе си много по-ниски разходи за дейностите по акушерство и гинекология.

 

Според д-р Купър, България е само на крачка от въвеждането на по-голяма автономност за акушерките. Правото да упражняват самостоятелно определени дейности отдавна е разписано в европейските директиви и е въпрос на време страната ни да ги ратифицира.

Коментари

май 2019

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се