Новини - България

Фондация „Една от 8“ и Новартис ще популяризират значението на клиничните изпитвания
Прочетена: 127 пъти

Фондация „Нана Гладуиш - Една от 8“ и фармацевтичната компания Новартис започват съвместна дейност по популяризиране значението на провежданите клинични изпитвания в България като реална терапевтична възможност за българските пациенти и инвестиция в българското здравеопазване. Целта е да се повиши информираността на българските пациенти и обществото като цяло (медии, институции, неправителствени организации, академична общност) за възможностите, които предлага участието в клинични изпитвания.

 

Фондацията и фармацевтична компания Новартис изработиха съвместно информационен материал, който цели да даде достъпна и изчерпателна информация за значението и ползите от клиничните изпитвания в България. Той може да бъде изтеглен от сайта на Нана Гладуиш - Една от 8“ www.ednaot8.bg в секция „Нашите брошури“ или ТУК.

 

В информационната брошура е посочено, че в съвременния свят едно ново лечение може да получи разрешение за употреба и да навлезе широко в клиничната практика, само след като неговата безопасност, качество и ефикасност се докажат чрез множество клинични изпитвания.

 

За да се проведе едно клинично изпитване, то трябва предварително да бъде представено за одобрение на националните здравни институции. Изпитването се разглежда в детайли от здравните власти, а също и от етична комисия, чиято роля е да прецени дали са защитени достойнството, правата, безопасността и благополучието на хората, които ще вземат участие в клиничните изпитвания. Ако здравните власти и комисията по етика не одобрят изпитването, то последното не може да бъде проведено.

 

По данни на Българската асоциация за клинични проучвания (БАКП) около 12 000 пациенти участват в рамките на клинични изпитвания всяка година в България.





Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се