Новини - България

Гастроентеролози извадиха без операция 10-сантиметров камък от стомаха на жена
Прочетена: 131 пъти
Снимка: Болница "Тракия"

Екип от лекари от старозагорската болница „Тракия“ е извършил успешно сложна ендоскопска екстракция на голям фитобезоар от стомаха на 78-годишна пациентка, съобщават от лечебото заведение. В продължение на час и половина медиците внимателно са фрагментирали на малки парчета с ендоскопски инструменти директно в стомаха твърдото като камък чуждо тяло с размери 10 на 6 см, за да могат да го извадят през хранопровода и устата. Така те са спестили на пациентката тежка коремна операция.

 

От болницата уточняват, че образуването на фитобезоар е много рядко срещано състояние, при което в стомаха се отлага и окрупнява твърда маса от несмлени частици от растителен произход. Те постепенно се сливат и безоарът се окрупнява, добивайки големина и консистенция на органичен камък, който не може да премине през изхода на стомаха към дванадесетопръстника и остава вътре. С течение на времето твърдите краища и повърхност на фитобезоара разраняват лигавицата и пациентът започва да усеща болки, гадене и стомашен дискомфорт. В случая образуванието е причинило на пациентката и голяма стомашна язва. Понякога фитобезоарът може да се образува и в тънкото черво, а пациентът да развие клинична картина на чревна непроходимост. Значение при образуването на фитобезоар има и забавения чревен пасаж на пациенти, предразположени към запек.

 

Пациентката се е хранила нормално. Преди месец е почувствала болки, тежест в стомаха и изразен дискомфорт.  След диагностицирането на пациентката лекарите решават да извадят образуванието по ендоскопски път, въпреки големия му размер и много твърда консистенция.

 

Пациентката вече е изписана в отлично състояние и се чувства добре. Поставена е на специален хранителен режим, предписани са й медикаменти за лечение на язвата на стомаха.





Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се