Новини - България

Готов е моделът за уеб базиран имунизационен регистър
Прочетена: 541 пъти
Снимка: Pixabay.com

Приключи разработването на модел на уеб базиран имунизационен регистър, който ще бъде адаптиран, за да започне да функционира като Национална уеб базирана информационна система за имунизациите, съобщиха за Redmedia от Министерството на здравеопазването. Оттам поясниха още, че функционирането на Национална уеб базирана информационна система за имунизациите ще наложи допълнения в Наредба № 15 за имунизациите в Република България, които се отнасят не към вида и същността на събираната и обработвана информация, а единствено към начина, по който става подаването, обработването и съхранението ѝ.

 

Вместо регистрирането на данни, свързани с имунизациите да става ръчно, на хартиен носител или чрез компютърна обработка с персонални компютри, които не са свързани в мрежа, цялата информация за извършваните в страната имунизации ще се въвежда централизирано, като това ще бъде регламентирано с допълнение в Наредба № 15.

 

Повишаване на качеството и пълнотата на данните за ваксинациите, своевременно откриване на неимунизирани и непълно имунизирани лица, мониторинг на имунизационния статус на подлежащите на имунизация кохорти, в това число и на мобилното население (хората, които пътуват често в чужбина поради сезонна работа или се местят в различни региони на страната), както и на хората без избран личен лекар - това са само част от очакваните ефекти от въвеждането на web-базирания имунизационен регистър, посочиха от здравното ведомство. Едновременно с това експертите са категорични, че той ще осигури точна и научнообоснована информация за обществото, както и качествена професионална информация за специалисти. Ще бъде подобрен надзорът на нежеланите реакции след ваксинация, ще се постигне оптимален контрол над ваксинопредотвратимите болести.

 

Общата стойност на проекта е 300 000 лв., като финансирането е осигурено по програма "Инициативи за обществено здраве" на Норвежкия финансов механизъм, а в разработването му са участвали специалисти на регионално и национално ниво - от регионалните здравни инспекции (РЗИ) и Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националния център па заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).  Вече са проведени и поредица от работни срещи с представители на Българския лекарски съюз (БЛС), на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ), на които и представен модела на имунизационен регистър в контекста на бъдещото пилотно тестване на модела в практики на лични лекари и на регионално ниво, информираха още от здравното ведомство. Техническите детайли ще бъдат обсъдени допълнително тях, за да бъдат изяснени всички дейности по въвеждането на системата на национално ниво, като този процес се координира от работна група, създадена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тя е представила предложенията си за поетапно въвеждане на регистъра до 2022 г. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се