Новини - България

Извършиха първата лапароскопска пиелопластика на дете в България
Прочетена: 639 пъти
Снимка: Болница Токуда

За първи път в България е извършена минимално инвазивна лапароскопска хирургия за пластика на бъбречното легенче на 5-годишно момченце с вродена хидронефроза. Операцията е направена от доц. д-р Калоян Давидов и неговият екип в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Пациентът се възстановява изключително бързо след намесата на лекарите, съобщиха от лечебното заведение.

 

5-годишното дете постъпва за лечение с периодични болки в корема от години с неустановен до този момент произход. След насочване от педиатрите в Болница Токуда, уролозите веднага диагностицират малкия пациент, който страда от вродена хидронефроза – задържане на урина в бъбрека, поради стеснение на пътя на отвеждане на урината от бъбречното легенче към пикочопроводите. Класическият подход за лечение при това заболяване е отворена пластика на легенчето. Възстановяването обаче е много трудно и тежко, тъй като необходимият достъп за хирургията изисква голям разрез. Най-ефективният алтернативен метод за лечение е по лапароскопски  път през няколко малки дупчици в корема. Операцията изисква високо ниво хирургични умения, като в България това е първият случай, в който се извършва на дете. Практически представлява изрязване на стеснението на изхода на бъбречното легенче и пластика, която осигурява проходимост, за да не се задържа урината в бъбрека. Въпреки, че не се извършва често, този вид операция, има над 90% успеваемост и води до дефинитивно излекуване на заболяването.

 

„Нашият стремеж е да предложим възможно най-щадящите хирургични техники и работим усилено в тази посока, особено когато става въпрос за деца. Младият господин се възстановява бързо и очакваме за Коледа да си е у дома“, разаказа доц. Калоян Давидов, началник на отделението по Урология.

 

Оставена без лечение, хидронефрозата може да доведе до пълна атрофия и нефункциониране на засегнатия бъбрек. Вродената хидронефрзоза най-често се развива още в ембрионалното развитие – дължи се на смущение при развитието на бъбрека или анатомични особености като кръвоносни съдове, които притискат уретера, високо разположен уретер или стеснение на пътя на урината.

 

Извършената операция е естествено развитие на лапароскопската урологична хирургия при деца, която се практикува успешно от отделението по Урология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. През тази година екипът на доц. Давидов извърши лапароскопски и няколко операции при крипторхизъм и киста на урахуса на малки дечица. Хирурзите разполагат с необходимите лапароскопски инструменти и консуматитви, както и с качествена подкрепа от анестезиологичните екипи за извършване на щадящите високоспециализирани операции.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се