Любопитно -

Котките ни докарват шизофрения?
Прочетена: 242 пъти
Снимка: Pixabay.com

Вътрешноклетъчните паразити токсоплазма, които се срещат често при котките, увеличават риска от появата на шизофрения при хората. Това твърдят датски учени в изследването си, публикувано в научния портал ScienceDirect, пише БГНЕС. Специалистите са анализирали данните на почти 82 хил. души в рамките на мащабно изследване на донорска кръв. При около 3000 от случаите са открити психични отклонения. Експертите са проверили кръвта на психично болните хора за наличието на токсоплазма и са стигнали до извода, че инфекцията увеличава риска от развитието на шизофрения средно с 50%. Освен това, те отбелязват, че токсоплазмата се е появила в човешкия организъм по-рано, отколкото лекарите са диагностицирали психичната болест.

 

В статията се уточнява, че токсоплазмата е вътрешноклетъчен паразит, живеещ в червата на домашните котки. Той причинява болестта токсоплазмоза, която протича леко при хората, но при отслабен имунитет може да доведе до сериозни последици. Личинката на паразита може да попадне в човешкия организъм чрез сурово месо на заразено селскостопанско животно или при контакт с инфектиран домашен питомец. Инфекцията е широко разпространена при хората и се среща в цял свят.

 

Изследването потвърждава, че токсоплазмата влияе положително на развитието на шизофренията, но учените подчертават, че трябва по-нататъшно изучаване на влиянието на паразита върху човешкото здраве.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се