Новини - Свят

Лекарите в Чехия - с по-високи заплати, за да не работят в чужбина
Прочетена: 304 пъти

От 1 януари 2017 г. медицинският персонал в Чехия може да получи 10% увеличение на възнагражденията с решение на правителството, съобщава агенция "Ройтерс". Целта на чешките власти е да спре изтичането на здравни работници в чужбина или ориентирането им към други професии – тенденция, която създава остър недостиг на кадри в системата.

 

Чехия е с универсална здравноосигурителна система, която гарантира достъп до медицински грижи за всички граждани, но свързаните с нея разходи държат ниски нивата на заплатите в сектора. Това принуждава много лекари да търсят препитание в съседните Австрия и Германия, където възнагражденията им са няколко пъти по-високи. Медицинските сестри пък направо напускат сектора и се пренасочват към други професии, за да увеличат доходите си.

 

Средната брутна месечна заплата в страната за последното тримесечие на 2015 г. е била 28 152 крони (около 1050 евро). По данни на националния информационен център за здравеопазване от 2014 г. (най-скорошната разпространена публично информация) средното възнаграждение за лекарите е в порядъка на 55 068 – 61 393 крони (2035 - 2270 евро), а за медицинските сестри – между 24 208 и 29 322 (895 - 1084 евро) на месец.

 

Увеличението в сектора на здравеопазването идва след споразумение за вдигане на възнагражденията в частния сектор. Това е сигнал за нарастване на надниците в различни сфери на икономиката, която е нараснала с 4.3% през миналата година.

 

Недостигът на медицински персонал в Чехия се компенсира с кадри от Словакия, Украйна и Русия, но въпреки това някои болници са били принудени да закрият цели отделения заради липса на персонал.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се