Новини - България

Лекарският съюз с нови 10 въпроса към здравната каса
Прочетена: 252 пъти

Опитите за пряк диалог между ръководството на Българския лекарски съз (БЛС) и представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по проблемите, възникнали след въвеждането на т. нар. служебен рамков договор, напълно се провалят. Насрочената за вторник (27 април) среща с НЗОК е била отложена, а Министерството на здравеопазването дори не е отговорило на изпратената покана, съобщиха от съсловната организация.

 

По този повод съюзът разпространи писмо с нови 10 въпроса към здравните институции, касаещи новите правила в сектора, които влязоха в сила от 1 април с решението на Надзорния съвет на здравната каса. 

 

Например, във връзка с нарушаване на договорното начало, БЛС пита:

"Как се изпълняват изискванията на чл. 53q ал. 1 и чл. 54 ал. 1, 3 и 4 от Закона за здравното осигуряване?

Кой преговаря от името на НС на НЗОК и от името на УС на БЛС - министърът на здравеопазването и членове на различни сдружения на лекари?"

Друг въпрос е свързан с критериите за сключване на договор:

"Как на практика ще се прилага Националната/областната здравна карта спрямо желаещите български лекари да сключат договори с НЗОК в условията на достатъчност от определени специалисти в даден регион/област/община? 

По какви критерии ще се разрешава или отказва договор на лекар, заявил желание за сключване на договор с НЗОК? 

На базата на кои обективни критерии ще се прави преценка, ако на съответната територия има достатъчност от лекари с определена специалност, които и в момента имат договор с НЗОК и този договор е единствен за тях, или ако на територията има достатъчност, в която се включват и лекари от БМП които имат договори за СИМП и в момента?"

Поставен е още и проблемът с онкоболните.

"Как ще бъдат обслужвани пациентите с онкологични заболявания при прилагане на чл. 187 от Решението? 

Няма ли да се затрудни достъпът на пациентите при положение, че, по наш анализ на условията, заложени в този член, не повече от 20-25 лечебни заведения ще могат да сформират онкологична комисия и то за територията на цялата страна? 

Защо при отчитане на КП с продължителност до 3 дни, при  „предсрочно изпълнение на дейности по КП...”, за случаите по КП от областта на кардиологията /КП №№ 16, 17, 19.1, 20, 25, 33/, се заплаща цената на съответната пътека (чл. 194, ал. 4), а за всички останали случаи по КП с продължителност до 3 дни се заплаща 60% от цената на съответната КП? Ако това са КП, които НРД 2015 са били с минимален престой до 1 ден (24 часа), то защо това изключение не е приложено за всички пътеки с такъв минимален престой по НРД 2015?

"Това е отявлена форма на лобизъм!", категорични са от лекарския съюз и продължават да настояват за конкретни отговори на поставените въпроси. 

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се