Медицина на бъдещето -

Мъж е излекуван от ХИВ чрез трансплантация на стволови клетки
Прочетена: 173 пъти
Снимка: Pixabay.com

Пациент във Великобритания е излекуван от ХИВ след извършена преди три години трансплантация на стволови клетки, съобщава BBC като се позовава на лекари. Мъжът е пожелал да остане в пълна анонимност, но това е вторият подобен случай в света.

 

През 2003 г. пациентът е диагностициран с ХИВ, а през 2012 г. - с напреднал лимфом на Ходжкия. Мъжът е лекуван с химиотерапия за рака и със стволови клетки от донор, притежаващ рядка генетична мутация, което го прави резистентен към ХИВ. В момента Лондонския пациент е в ремисия от рака. Той е в ремисия и от ХИВ от 18 месеца и вече не приема лекарства срещу вируса. Според лекарите е твърде рано да се каже, че е напълно излекуван, но използваният подход може да помогне за намирането на ефикасен универсален лек след години.

 

В терапията са участвали учени от Юнивърсити колидж и Империал колидж в Лондон, от университетите „Кеймбридж" и „Оксфорд".

 

Това е вторият случай, при който пациент, лекуван по този начин, се излекува от ХИВ. Преди 10 години друг пациент в Берлин получава трансплантация на костен мозък от донор с естествен имунитет към вируса. Американецът Тимъти Браун, за когото се съобщава, че е първият, който побеждава ХИВ, е подложен на две трансплантации и лъчетерапия за левкемия. Браун става известен като Берлинския пациент след като е подложен на подобно лечение в Германия през 2007 г. В организма на американеца, който днес живее в Калифорния, все още няма следа от ХИВ.

 

Към момента около 37 млн. души по света са заразени с ХИВ или са болни от СПИН. От откриването на СПИН досега пандемията е отнела живота на около 35 млн. души.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се