Новини - България

МОН финансира научни проекти за "разкодиране" на ДНК и анализиране на кардиологични данни
Прочетена: 57 пъти
Снимка: Pixabay.com

Научни проекти в областта на медицината ще получат финансиране от Фонд „Научни изследвания” (ФНИ) към Министерство на образованието и науката (МОН). Ведомството обяви класирането по пет конкурса. Ще бъдат подкрепени повече от 200 български научни проекта на обща стойност над 18 млн. лв., като 51 от тях са на млади учени и постдокторанти. Научните проекти са от всички научни области, като сред част от темите са: „разкодиране“ на свойствата на извънклетъчната ДНК; изследване на приложението на нови математически методи за анализ на кардиологични данни; възможности за получаване на  функционални храни от птици; възобновяема интегрирана система за елиминиране на органични  замърсители от води и въздух; изграждане на информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане; конструиране на хибридни биоразградими микрокапсули с контролирани свойства  и много други.

 

В конкурса за  „Българска научна периодика - 2018 г.” ще бъдат финансирани над 60 български научни издания, като проектите са на стойност  над 430 000 лв. 

 

В конкурса за финансиране на научни изследвания в изпълнение на меморандума за разбирателство за поддръжка и експлоатация на CMS детектора между МОН и ЦЕРН–2018 г. са подкрепени два проекта на обща стойност 760 000 лв.

 

По програми за двустранно сътрудничество са финансирани български колективи както следва:

 

- По програми за двустранно сътрудничество 2018 г. – България – Франция по програма „Рила​​" са финансирани общо 10 проекта, като бюджетът за българските колективи е общо над 118 000 лв.

- По програма за двустранно сътрудничество 2018 г. – България – Китай  са финансирани общо 4 проекта, като бюджетът за българските колективи е общо над 100 000 лв.

- По програма за двустранно сътрудничество 2018 г. – България – Университетска агенция на франкофонията са финансирани общо 4 проекта, като бюджетът за българските колективи е общо над 46 000 лв.

Коментари

юни 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се