Новини - България

МЗ: Не сме получавали сигнали от НЗОК за разлика в цени на еднакви лекарства
Прочетена: 37 пъти
Снимка: Pixabay.com

В Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали от управителя на Националната здравноосигурителна каса за драстични разлики в цената на едни и същи лекарства, заплащани на различни видове болници. Може само да се предполага, че става дума за разликата в цената между оригинален продукт и генерик, тъй като всички останали хипотези са недопустими.

 

Така от здравното министерство отговориха на твърденията на управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев в интервюто за Дарик радио за фаворизиране на частните лечебни заведения пред държавните и общинските, съобщава БНР.

 

Пред програма „Хоризонт“ на БНР членовете на Надзорния съвет на касата - професор Григор Димитров от квотата на работодателите и адвокат Андрей Дамянов от квотата на пациентите, подкрепиха призива на д-р Дечев за еднакъв режим, при който частни и държавни болници ползват публичния ресурс.

 

Проф. Димитров заяви по повод изказването на управителя на НЗОК, че ако касата заплаща 7 пъти по-висока цена за лекарство на частна болница от държавна, трябва да се вземат мерки.

 

„Аз лично, след това негово изказване, ще внеса предложение в Надзорния съвет да разгледаме този проблем и да запознаем министъра какви мерки трябва да се предприемат, за да се избегне тази деформация, която е абсолютно ненормална. Това са стъпките, по които трябва да се направи реформа“, каза проф. Димитров.

 

От Националното сдружение на частните болници определиха като „откровени лъжи“ твърденията, че здравната каса им заплаща лекарства на цени, различни от цените за държавните и общинските болници, и поискаха да бъде потърсена отговорност от управителя Дечо Дечев заради изявленията му.

Коментари

август 2020

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се