Новини - България

Над 300 експерти на МЗ и НЗОК изучават здравната реформа в Пловдив
Прочетена: 966 пъти
Снимки: НЗОК

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) събраха за първи път експертите си от Районните здравни инспекции и Районните здравноосигурителни каси в страната на общ обучителен семинар по повод новостите и основните моменти в здравна реформа, съобщиха от касата.

 

Форумът събра в Пловдив над 300 експерти на двете институции. Първата тема в дневния ред бе електронното здравеопазване и конкретните новости, които влизат в работата на касата. Въвеждането на електронните направления има за цел да бъде изпращана информация в НЗОК. Онлайн избор на личен лекар е другата новост, която според фонда е изцяло в полза и улеснение на пациентите. Тя ще започне да работи реално от 1 юни. Национална листа на чакащите има и в момента в отчетите, които подават лечебните заведения, но сега ще бъде допълнително систематизирана. В листата няма да се съдържат лични данни, имена и информация, която е защитена от закона, съобщават от НЗОК.

 

Най-важната система, на която се възлагат големи надежди, като контролни възможности, е уникален идентификационен номер и електронна автентификация. Номерът се създава при сканиране на произволни точки от пръста и няма да може обратно да бъде възстановяван отпечатъкът, а кодът ще се генерира от четец, съобщават от касата. Всички преобразувания ще стават в четеца и информацията няма да постъпва в компютър. В базата данни ще се прехвърля направо вече генерираният код. Това ще създаде по-ефективен механизъм на контрол при извършването на плащания от името на конкретен пациент. Въвеждането му няма да изисква  никакви нови правила или допълнителни трудности в самата лечебна дейност. Малолетните, както и всички, които са болни, неподвижни или имат други затруднения, ще могат да бъдат представлявани от други лица. Хората, които имат сериозни препятствия да се идентифицират с пръста си, ще могат да използват карта.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се