Новини - България

Намери се решение за АГ-отделението на карловската болница
Прочетена: 94 пъти
Снимка: www.karlovo.bg

На работна среща между оперативното ръководство на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров е постигнато общо решение по казуса за АГ-отделението в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Д-р Киро Попов", съобщиха от касата. Двете страни са подписали съвместно указание за прилагане на националния рамков договоp (НРД) 2018 в частта „Болнична помощ“. До тази развръзка се стигна поради необходимостта на конкретната ситуация, при която Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Пловдив отказа да подпише договор с карловската болница по 12 клинични  пътеки, изпълнявани от Отделението по акушерство и гинекология, с аргумента за недостатъчен брой анестезиолози.      

 

Указанието разписва: 

 

В случаите, при които лечебното заведение за болнична помощ е подало заявление за сключване на договор по НРД за медицнските дейности за 2018 г. за клинични пътеки № 001 „Стационарни грижи при бременност с повишен риск“, № 003 „Оперативни процедури за задържане на бременност“, №004 „Преждевременно прекъсване на бременността“ (№ 004.1 и № 004.2) и № 005 „Раждане“ и лечебното заведение е изпълнявало досега тези клинични пътеки по силата на НРД 2017 г., притежава второ ниво на компетентност, но не може да осигури трима лекари със специалност по анестезиология и интензивно лечение на пълен работен ден, договор може да се сключи по посочените клиничните пътеки, ако лечебното заведения представи договори със специалисти по анестезия и интензивно лечение, а именно поне едни специалист на пълен работен ден и останалите специалисти на ½ работен ден“.

 

Лечебното заведение следва да удостовери писмено пред Районната здравноосигурителна каса, че с посочените от него специалисти и предоставените за тях графици гарантира непрекъснатост, своевременност и качество на оказаната медицинска помощ, уточняват от НЗОК.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се