Новини - България

Националната здравна карта е нищожна, според ВАС
Прочетена: 429 пъти

Постановлението на Министерски съвет, с което през март 2016 г. беше утвърдена Националната здравна карта на България, е нищожно, определи със свое решение тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

 

Това е поредният административен акт в сферата на здравеопазването, който по всяка вероятност ще стане недействителен след жалба на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и Националното сдружение на частните болници (НСЧБ). 

 

Самата карта описва разпределението на легла, специалисти и апаратура в различните райони на страната, но данните в нея са задължителен критерий за сключване на договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин на практика публичният фонд избира с кои лечебни заведения да работи и ограничава правото на свободен избор на пациента къде да се лекува. 

 

Причината картата да бъде отменена обаче не е свързана с нейния характер, а с административната процедура по нейното приемане.  

"По изложените съображения оспореният пред съда нормативен акт е нищожен поради особено съществено нарушение на административно процесуалните правила по издаването му, в резултат на което не е довършен фактическият състав на формата за действителност на подзаконовите нормативни актове", твърдят магистратите.

Всъщност става дума за това, че решението на правителството за утвърждаване на здравната карта не беше публикувано в "Държавен вестник", което по закон, а и според правната логика, го прави недействително. 

"Задължителният характер на Националната здравна карта засяга не само интересите на лечебните заведения, но също така интересите на отделните лекари, медицински специалисти и всички здравноосигурени лица. Националната здравна карта има многократно действие, защото с нея всяка година се определя на кои болници ще бъде дадено съгласуване за инвестиционно намерение, кои от съществуващите ще могат да сключат договор с НЗОК и за кои дейности", коментират решението от ЦЗПЗ. 

Според тях отпадането на Националната здравна карта, заедно с отмяната на Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори, премахват две от най-съществените пречки за развитието на българското здравеопазване, повишаване на качеството на медицинските услуги и подобряване на достъпа до тях.

 

Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се