Новини - България

Нормативни промени ще улеснят работата на чуждестранни лекари у нас
Прочетена: 206 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Предстоят законови промени по отношение начина на допускане на лекари от чужбина, които да извършват съвместни лечебни дейности с българските си колеги. Такива действия ще бъдат предприети във връзка с идеята за обединяване на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца със здравната каса."

 

Това заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По неговите думи сливането ще стане факт от началото на 2019 г. Според д-р Пенков големият проблем не се свежда толкова до възможностите за финансиране на такъв тип дейност, колкото до остаряла нормативна база, която трябва да бъде променена.  

 

"Има наредба, която определя как става това нещо и тя е малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за 10 дни", поясни зам.-министърът.  

 

Припомняме, идеята за обединение на структурите, чиято дейност е свързана с лечение на български граждани в чужбина под шапката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе лансирана от д-р Дечо Дечев при представянето на кандидатурата му за поста управител на НЗОК. Той защити това свое вижадане пред парламентарната Комисия по здравеопазването и пред всички народни представители по време на изслушването си в пленарната зала на Народното събрание. Според д-р Дечев подобно сливане би спестило значителен финансов ресурс, който сега потъва в дълга и трудна логистика с много разходи за придружители по време на лечението. Новият управител на НЗОК постави акцент и върху факта, че поканите към водещи европейски и световни специалисти за съвместни операции и консултации на място в България могат да се окажат най-правилния път към високофективно лечение при сериозна икономия на средства.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се