Новини - България

Нова 9-валентна ваксина срещу HPV ще има у нас догодина
Прочетена: 1084 пъти

Нова 9-валентна ваксина срещу HPV (човешки папилома вирус) може да замени сегашната 4-валентна ваксина на българския пазар догодина, обявиха производителите от Мерк Шарп и Доум – България (MSD). Продуктът им вече е регистриран в САЩ и Дания, а през 2017-а се очаква да се появи и у нас.

"За да се включи един продукт в българския Позитивен лекарствен списък има изискване да се реимбурсира поне в 5 от общо 17 референтни страни. В момента обаче се подготвят промени в това правило, затова ще изчакаме те да бъдат приети и тогава ще стартираме регистрацията", обясни пред журналисти Борислав Тодоров, отговорен за връзката с институциите. 

Новата ваксина ще покрива по-голям спектър от заболяванията, които причинява човешкия папилома вирус, и няма да се прилага само за профилактика на шийката на матката, допълват от фармацевтичната компания.

 

В момента ваксината срещу HPV, която се прилага у нас, е част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка и се заплаща напълно от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Предназначена е обаче само за млади момичета на 12-13 годишна възраст, които все още не са започнали да водят активен полов живот. 

 

По последни данни HPV вирусът причинява над 10 различни вида рак у човека, сред които рак на белия дроб, на ларинкса и устната кухина. Виновен е обикновено и за развитието на меланома (рак на кожата, който се дължи на увреждане на пигментни клетки). Има данни, че сперматозоидите също са податливи на HPV и ако той проникне в тях, може да ги увреди, причинявайки стерилитет. Съществува дори теорията, че щом HPV може да прониква в сперматозоидите, вероятно би могъл да се предава и генетично в следващото поколение. Научни доказателства за твърдението обаче все още няма. 

"Отдавна е илюзия, че вирусът се предава само по полов път. Вече има данни, че е открит в устата на новородено, но не е ясно как е станало заразяването. Може да се съдържа дори в издишания въздух на пушач с рак на белия дроб, ако той е причинен от HPV", разби някои митове вирусологът проф. Златко Кълвачев от университетската болница "Софиямед".

В тази връзка все повече международни експерти препоръчват ваксините срещу HPV да се поставят не само на момичета, но също на зрели жени, а също така и на мъже. За да покрият цялата популация пък някои държави вече включват момчетата в националнитя си имунизационни програми.

Според официалните данни за България всяка година у нас се регистрират около 1 400 нови случая на рак на шийката на матката, а между 350 и 400 жени умират от злокачественото заболяване. В целия Европейски съюз броят на починалите е още по-голям - близо 30 хиляди. Междувременно 9 хил. мъже в Европа си отиват заради рак на гърлото, причинен от същия HPV вирус.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се