Новини - България

НЗОК: Нови технологични системи ще подпомагат ефективния контрол над лекарствата в онкологиите
Прочетена: 159 пъти
Снимка: Pixabay.com

От началото на тази година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща стойността на системи от затворен тип за съхранение на лекарствени продукти, които се използват в онкологичните лечебни заведения. Това съобщи пред журналисти д-р Галя Кондева, директор на дирекция "Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпусканe" в касата. 

 

По нейните думи това е един ефективен начин за реализиране на икономии чрез запазване на остатъците от онкологичните медикаменти при съхранено качество за фиксиран срок от време, определен изрично в кратката характиристика на продукта. Според д-р Кондева, целта на въвеждането на тези системи е и да бъде улеснена работата на болничните аптеки и на медицинските специалисти, които обслужват пациенти в отделенията по медицинска онкология/химиотерапия.

 

"Между 10% и 15% от количествата онкологични лекарства за вливания се изхвърлят като излишъци и е важно да се помисли как този процент може да бъде максимално намален. Прави впечатление, че в някои онкологични лечебни заведения излишъците са около 3%, а в други - значително повече. Ето защо ще търсим начини да бъде определен един фиксиран процент, нещо като средно ниво, за което касата ще заплаща, а не както е досега да заплащаме за цялото остатъчно количество", обясни д-р Кондева.

 

Тя потвърди, че има онкологични отделения и клиники, най-често в частните болници, които се справят много умело с проблема. Те създават графици по дни и часове и обслужват пациенти, групирани според терапевтичната схема, като по този начин използват пълните количества от лекарствените флакони.

 

Друго нововъдение, което предстои да стане част от работата на онкологиите, са новите системи за вливания с еластомерни помпи. Те ще се използват за процедури с голяма продължителност, като например инфузии при пациенти с рак на дебелото черво, за които са необходими повече от 24 часа. Тяхното въвеждане според д-р Кондева значително ще подобри и контрола на Здравната каса над използваните медикаменти.

 

По прогнозни изчисления преразходът на здравната каса за онкологични лекарства през тази година ще надхвърли 100 млн.лв.      

 

Невена ПОПОВА

      

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се