Новини - България

Обмислят по-дълъг срок за отлагане на лечението
Прочетена: 224 пъти

Срокът, в който лечебните заведения в страната ще могат да отлагат терапията на своите пациенти, да не бъде фиксиран на два месеца, както е сега, а да се определя в зависимост от състоянието на пациентите. Такава промяна планира да въведе Министерството на здравеопазването, обяви заместник-министърът д-р Ваньо Шарков.

 

Срокът ще бъде част от допълнителния пакет с медицински дейности, но ще бъде разписан в наредбата за определяне на основния и допълнителен пакет. Както RED media вече писа, разделянето на здравната помощ в два пакета се отлага за следващата 2017 година, заедно с разпоредбите за планиране на лечението за бъдещ период.

 

"На практика всяка клинична пътека ще бъде с различен период на отлагане. Ако условието за два месеца важи за всички, рискуваме да поставим много лечебни заведения в невъзможност да го изпълнят", коментира Шарков.

 

По думите му хората, които се нуждаят от физиотерапия и рехабилитация, например, могат да изчакат и по-дълго от два месеца. Състоянието на някои пациенти позволява терапията да се отложи дори с 8 месеца, без това да води до влошаване. Това в крайна сметка ще облекчи и самите лечебни заведения, които нямат капацитет да осигурят рехабилитация на всички нуждаещи се в рамките на два месеца. 

 

По данни на здравната каса само по пътеката за физиотерапия минават над 100 000 души годишно.  

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се