Новини - България

Около 21 000 българи са с чревни инфекции. Само 3 000 се лекуват
Прочетена: 358 пъти
Поп-певицата Тони застана зад каузата на хората с възпалителни чревни заболявания.

Възпалителните чревни заболявания мъчат над 3 млн. души в Европа, като двете най-разпространени от тях – болестта на Крон и улцерозният колит, засягат най-често млади хора в активна възраст – между 15 и 35 години. За това алармираха водещи български гастроентеролози и пациенти по повод Световния ден на възпалителните чревни заболявания, който се отбелязва днес - 19 май.

 

По данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на болните у нас е около 21 000 души, но голяма част от хората не се лекуват или са с погрешна диагноза. Към момента от болест на Крон в България се лекуват едва около 1000 души, а от улцерозен колит - около 2 000.

"Честота на тези заболявания нараства в сравнение с края на 50-те години на миналия век и днес те вече се появяват пет пъти по-често. Поради високото ниво на стрес, ежедневното бързо хранене, те засягат все повече млади хора в активна възраст, които се нуждаят от възможно най-рано поставяне на точната диагноза и назначаване на адекватно лечение", посочи проф. Зоя Спасова, водещ специалист в УМБАЛ "Св.Иван Рилски" в столицата.

Възпалителните чревни заболявания се диагностицират трудно, защото симптомите се припокриват с тези при дразнимо или нервно черво, както и с инфекция. Въпреки това със съвременните методи на изследване поставянето на точна диагнозата е напълно възможно още в началото. Достатъчно е само хората, които имат съмнение, че са болни, да преодолеят страха си и да се обърнат към специалист.

"При мен диагнозата улцерозен колит бе поставена късно. В началото лекарите смятаха, че става въпрос за кървящи хемороиди. След първата колоноскипия все още нямах диагноза. Променена, подута, с тежък кръвоизлив и критични нива на желязотото и хемоглобина по спешност постъпих в болница. Спасиха живота ми. Когато започанах лечението у мен се върна чувството, че отново живея. Все още обаче пазя спомен за драмата, която преживях в началото. Пред мен остана задачата да намеря лекарите, на които имам доверие, за да ме лекуват и наблюдават. Щастлива съм, че това се случи. Една година след началото на биологичното лечението, вече бях в пълна ремисия", сподели собствения си опит и поп певицата Тони, която застана зад каузата да се говори повече за проблема.

По този повод Сдружението "Българска асоциация Болест на Крон и улцерозен колит", заедно с "Асоциацията на младите гастроентеролози в България" представиха специален Наръчник на пациента с хронично възпалително чревно заболяване. Целта му е да подпомогне хората, диагностицирани с тези заболявания, да се справят с проблемите във всекидневието си и по-лесно да преодоляват затрудненията от всякакъв характер.

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се