Новини - България

Окончателно: Здравният министър подписа анекс към НРД-2015 г.
Прочетена: 669 пъти

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов подписа анекс към  Националния рамков договор за 2015 г. (НРД-2015). Това се случва след като по-рано днес Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) гласува решенето, с което допълва миналогодишния договор. Очаква се най-късно в четвъртък решението да бъде публикувано в Държавен вестник, а от 1 април да влезе в сила.

 

Здравният министър уточни, че са взети предвид исканията на личните лекари. С решението на НС на НЗОК от днес е върната възможността прегледите на диспансеризираните с артериална хипертония да бъдат четири, а не два. Освен това остава и новата възможност пациентите да получат и два прегледа при специалист кардиолог.

 

„Когато решението бъде публикувано в Държавен вестник, най-вероятно в четвъртък, лекарите ще видят, че всички увеличения на обеми, всички увеличения на цени в доболничната помощ, са факт. Разбирам всяко едно притеснение от промяна, но всички сме съгласни, че системата трябва да се промени във всичките й нива. Промяната изисква ясни правила, ясна отчетност, заплащане за резултат по ясни критерии. Ако хаосът, в който се намираме в момента, се нарушава с тези правила и критерии и това не е удобно за някои, е разбираемо, но неприемливо, нито за Надзорния съвет, нито за мен като представител на държавата“, коментира министъра. Според него с решението на надзора на касата от днес се намалява и бумащината при лекарите, тъй като има ясни параметри за електронна отчетност, което изисквало много по-малко писане.

 

Във връзка с протеста на общопрактикуващите лекари и възможността отново да откажат да подпишат анекса, Москов заяви: „Ако откажат да подпишат анекса, има предвидени механизми, в които други нива на здравната система трябва да поемат тяхната дейност.“

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се