Новини - България

Онкохематолози настояват за по-скъпи клинични пътеки - НЗОК плаща 800 лв., а лечението е над 10 000 лв.
Прочетена: 280 пъти

Клиничните пътеки в онкохематологията са силно подценени - цената на пътеката за остра миелоидна левкемия е около 800 лв., а понякога се налага пациентите да се лекуват дълго с вливания на кръв и кръвни продукти, с прилагане на силни антибиотици, противогъбични и противовирусни средства на стойност над 10 000 лв. Разликата, която е съществена, се поема единствено от лечебното заведение и остава в негова тежест. За това алармираха на пресконференция днес водещи онкохемотолози - проф. Маргарита Генова, председател на Българското медицинско сдружение по хематология и ръководител на лабаратория в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) в столицата и националният консултант по клинична хематология и ръководител на клиника в Университетската специализирана болница за активно лечение "Св. Георги" в Пловдив проф. Жанет Грудева. Според двете е редно да се възприема един модел на реално остойностяване на базата на практиката в трите големи онкохематологични центъра в София, Пловдив и Варна,  който се приближава към действително направените разходи.  

 

Всяка година у нас се диагностицират нови 1500 души с онкохематологично заболяване, стана ясно на пресконференцията. Проф. Жанет Грудева подчерта, че на практика нашите онкохематолози разполагат с всички съвременни медикаменти за лечение на злокачествените заболявания на кръвта, като тези продукти се заплащат на 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).  От своя страна проф. Маргарита Генова допълни, че едно много добро решение за пациентите е те да бъдат подготвени и насочени за трансплантация на стволови клетки - автоложна или алогенна.

 

"Този метод се прилага у нас с успех и според нас инвестицията в това лечение е напълно оправдана. Само в НСБАЛХЗ вече имаме опит с над 600 трансплантации, към момента правим 70 - 80 на година",  каза проф. Генова.

 

В същото време тя засегна и въпроса за просрледяването на тези болни след трансплантацията, подчертавайки, че дори и да са били трансплантирани в чуждестранна клиника, след интервенцията те се завръщат в страната и остават на грижите на нашата здравна система.

 

Друг много съществен проблем е липсата на точни данни в Националния раков регистър, поради факта, че много лечебни заведения, най-вече частни, не подават информация за новооткритите и лекувани пациенти. Така данните в регистъра остават неточни, а празнота в закона не дава възможност тези болници да бъдат задължени да изпращат информация за регистъра. Вече е изоставена и идеята към него да бъде обособена база данни за онкохематологични заболявания.               

 

Невена ПОПОВА  

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се