Медицина на бъдещето -

Операция с ембрионални стволови клетки върна зрението на двама души
Прочетена: 91 пъти

Учени са извършили успешна операция със стволови клетки за връщане на зрението на двама възрастни души, засегнати от дегенеративно заболяване, водещо до слепота. За постижението на съвместния екип от британски и американски учени, работещ по случаите, се съобщава в комюнике на болница „Мурфийлдс“ в Лондон, пише БГНЕС.

 

Пациентите са британски доброволци – мъж на 80 години и жена на около 60 години, засегнати от често срещаното заболяване макулна дегенерация, което се свързана с напредването на възрастта. Болестта засяга много хора над 50-годишна възраст и е една от честите причини за загуба на зрението.

 

Двамата доброволци са подложени на уникална операция със стволови клетки, която води до връщане на зрението им. Учените от „Лондонски проект за лечение на слепота“ са използвали ембрионални стволови клетки, за да създадат тъкан, сходна на увредената част от ретината, която след това е била трансплантирана. Операцията продължава около два часа при единия и един час при другия пациент. Двамата доброволци са наблюдавани в продължение на една година и към момента показват забележително подобрение на зрението. От невъзможност да четат дори с очила, те постигнат капацитет за четене между 60 и 80 думи в минута с обикновени очила за четене.

Коментари

септември 2019

ПВСЧПСН
      
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се