Новини - България

Отбелязваме Международния ден за предпазване от HPV
Прочетена: 231 пъти

На 4 март 2018 г. за първи път ще отбележим Международния ден за предпазване от HPV (човешкия папилома вирус). Инициативата се организира от International Papillomavirus Society.

 

Инициативата има за цел да предостави информация за HPV  - какво представлява вируса и как се предава. Кампанията минава под слоугъна Give Love Not HPV. Идеята е да се насочи вниманието на обществото върху необходимостта от превенция срещу HPV. 

 

Човешкият папилома вирус се предава чрез сексуален контакт или контакт кожа с кожа. Почти всички сексуално активни мъже и жени се заразяват с  HPV в определен момент от живота си. При някои хора  HPV се елиминира по естествен път от организма, при други HPV инфекцията може да причини някои видове рак или други заболявания.  Презервативите не предпазват напълно от предаване на вируса, но намаляват риска от предаване на инфекцията. В 99% от случаите ракът на маточната шийка е причинен от HPV вирус.  Най-добрата профилактика срещу рак на маточната шийка включва ваксинация преди започване на полов  живот и редовни профилактични прегледи след започване на половия живот.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се