Медицина на бъдещето -

Първото 3D лекарство вече е на пазара в САЩ
Прочетена: 873 пъти

Първото в света 3D лекарство вече има необходимото одобрение от Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA) и може да бъде закупено в Щатите, съобщава сайтът Science Аlert. Става въпрос за медикамента „Spritam”, който е предназначен за лечение на епилепсия. Според Science News Journal, Aprecia е първата фармацевтична компания в света, която използва 3D технология за принтиране при производство на лекарството

 

Предимството на 3D-принтираните лекарства се дължи на тяхното качество да се разтварят почти мигновено. Материалът, от който се принтират, е на основата на прах, като структурата на хапчето е изградена върху наслагването на множество слоеве. В случая на „Spritam“ това е преимущество, тъй като е много по-лесно медикаментът да бъде приеман от хората, страдащи от дисфагия (състояние, при което е изключително трудно да се преглъщат хапчета и което е често срещано при хора с епилепсия). Той буквално се разтапя в устата и не може да причини задушаване или задавяне.

 

3D принтирането на лекарства може да помогне в бъдеще и за лечението на пациенти, които трябва да приемат медикаменти по индивидуална схема и в определени количества. По-важното - успешното пускане на лекарството на пазара отваря врати за научноизследователска и развойна дейност за други 3D принтирани медикаменти.

Коментари

януари 2019

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се