Новини - България

Платформата за електронна търговия с лекарства ще заработи през юни
Прочетена: 264 пъти

Само след два месеца онлайн търговете, чрез които болниците в страната ще си купуват нужните медикаменти, ще бъдат факт. Очаква се първата обществена поръчка да бъде обявена през юни, след като всички участници в процедурата се запознаят с новите правила, а болниците направят поръчките си, уточни Тома Томов от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Целта на платформата е да окрупни количествата, необходими на лечебните заведения за всеки медикамент (по международно непатентно наименование - INN), за да се намали крайната им стойност за болниците.

 

"Веднъж годишно ще се прави рамково договаряне. Ще се избират тримата доставчици с най-ниски цени, а болниците ще избират от кого да поръчват", допълни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Самите поръчки ще стават чрез мини процедури под формата на тридневни бързи публични търгове или чрез договаряне по Закона за обществените поръчки.

 

Едно от условията, с които доставчиците ще трябва да се съобразяват, са регистрираните цени в Позитивния лекарствен списък. Ако тяхната стойност бъде намалена, това ще трябва да се отрази автоматично и върху цената на доставяните медикаменти, независимо от срока на подписания договор. Затова в министерството очакват част от търгуваните медикаменти да са по-евтини от тези в позитивната листа.

 

"В Италия 80% от лечебните заведения са включени в такава платформа и в резултат са отчетени 18% спестени разходи", допълни Пенков.

 

На този етап около 150 болници в страната са заявили желанието си да участват в електронните търгове. Могат да се включат и всички съществуващи търговци на едро, които според регистрите на Изпълнителната агенция по лекарствата са около 300.

Коментари

февруари 2019

ПВСЧПСН
    
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се