Събития -

Пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

04.03.2020 - Сряда
11:00 - 12:00 ч.
БТА
гр. София

На 04.03.2020 г., сряда, от 11:00 часа в БТА ще се състои пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания по повод на Световния ден за борба със затлъстяването и 25 години от създаването на сдружението.

 

В пресконференцията ще участват водещи експерти в областта на храненето и затлъстяването и участници от 18-ия национален симпозиум „Акад. Ташо Ташев“ от България и Франция.

 

Основни акценти по време на пресконференцията:

 

  • Последни данни за честотата на затлъстяване сред деца и възрастни у нас и по света;
  • Представяне на резултати от европейския научен проект, с участие от България, по отношение на етикетите върху храните и информацията, която дават;
  • NutriScore: европейският светофарен метод за определяне на здравословните храни вече и в България и от кога;
  • Бариатричната/ метаболитна хирургия: златен стандарт за лечение на тежкото затлъстяване и захарен диабет тип 2.

 

Според данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването затлъстяването е петата основна причина за смъртност по света. Затлъстяването води до над 195 усложнения, включително захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак, репродуктивни проблеми при жената и мъжа.  

 

Според Европейската комисия всяка година около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването или около 70 млн евро общо.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се