Събития -

Пресконференция на тема: „Накъде ни води здравната карта?“

16.05.2018 - Сряда
11:00 - 12:00 ч.
БТА
гр. София

На 16.05.2018, сряда, от 11:00 часа в БТА ще се състои съвместна пресконференция на Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на частните болници, Центъра за защита на правата в здравеопазването,  Българската болнична асоциация, Сдружението на областните болници в България и представител на МБАЛ ”Хр.Ботев“ – Враца на тема: „Накъде ни води здравната карта?“

 

На 24.04.2018г. на сайта на Министерството на здравеопазването бе публикуван за обсъждане окончателният вариант на Национална здравна карта на Република България заедно с извършена частична предварителна оценка на въздействието.

 

Участниците в пресконференцията смятат, че представеният проект бе създаден в нарушение на изисквания на български и международни правни норми, не са взети предвид тежките диспропорции в съществуващата система на здравеопазване и голямата задлъжнялост на болничните лечебни заведения, не са направени задължителните оценки за социални, икономически и други последици. Представената Национална здравна карта не е съобразена с изготвените преди това Областни здравни карти.

 

С тази пресконференция, участниците се надяват да предизвикат извършването на цялостна предварителна оценка на предлаганата здравна карта, съгласно Закона за нормативните актове.

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се