Новини - България

Проф. Григор Димитров: За 10 г. от бюджета на НЗОК са отклонени 1,9 млрд. лв.
Прочетена: 118 пъти
Снимки: Redmedia.bg и сп. "Мениджър"

За изминалия 10-годишен период от бюджета на НЗОК са отклонени 1,9 млрд. лв. към Републиканския бюджет (1,5 млрд. лв.) и бюджета на Министерството на здравеопазването (около 400 млн. лв.). Това каза по време на Шестия национален бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“ проф. Григор Димитров, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване и член на Надзорния съвет на НЗОК. В същото време, без осигуряването на необходимия финансов ресурс, на НЗОК са прехвърлени много дейности. За миналата година средствата за тези дейности са били за 16% от бюджета на касата, с което е била ощетена извънболничната сфера. Като друг проблем проф. Димитров посочи, че държавата продължава да прави много ниски вноски за осигурените от нея лица – 3 пъти по-ниски, а в същото време 65-70% е разходът на здравната каса точно за тези осигурявани. 

 

По време на форума Димитров представи данни за тенденциите в разходите за здравеопазване за последните 10 години (2008 – 2018 г.) - намалява делът на средствата, които се отделят от републиканския бюджет за здравеопазване, а средствата, които се плащат от домакинствата  устойчиво растат.

 

„50 на сто от разходите за здравеопазване са за сметка на населението. Тенденцията показва, че разходите на семействата за здравеопазване са се увеличили 2 пъти повече, отколкото разходите за храна“, каза проф. Димитров.

 

По думите му към днешна дата структурата на разходите на НЗОК е силно нарушена. Разходите за болнична помощ са 50% от бюджета на касата, за извънболнична помощ – 13.1%, а за лекарства – около 28%.

 

„За болнична помощ и лекарства даваме 80% от средствата, т.е. ние лекуваме хората в болница и с лекарства“, коментира проф. Димитров.

 

Д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, каза, че в много държави реформата в здравеопазването е една от най-трудните.

 

„Но за да бъде тя успешна трябва да работим по 4 основни стълба на здравната система – да подобрим управлението на здравния сектор, да имаме адекватна и здрава система за финансиране, да имаме адекватни човешки ресурси и постоянно да подобряваме качеството на услугите в здравния сектор. Във всички тези сфери има нужда от подобрение, включително и в България. И СЗО ще работи тясно с българското правителство за подобряването им“, каза д-р Сила.

 

Доц. д-р Лъчезар Иванов, заместник-председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание добави, че „има бъдеще за българското здравеопазване, а лекарството е надпартийност, диалог и консенсус“.

 

„Мисля, че с тези 3 елемента от нашето лекарство всички ние можем да направим здравеопазването малко по-добро“, каза Иванов.

 

Той припомни какви са приоритетите на правителството в областта на здравеопазването и добави, че през изминалата година чрез законодателни промени правителството е изпълнило 80% от мерките, като предстои реализацията им.

 

Шестият бизнес форум фарма „Стратегия „Здраве за всички“ се организира от сп. „Мениджър“ с подкрепата на Sanofi, Amgen, Astellas, GlaxoSmithKline. Комуникационен партньор е агенция PR Play, а медийни партньори са БТА, БНР, Redmedia.bg.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се