Новини - В медиите

Проф. Тодор Кантарджиев: "Дете от Русе е със съмнение за западнонилска треска"
Прочетена: 77 пъти
Снимка: Архив

"Имаме сериозно съмнение за едно малко дете от Русе, че е развило заболяването западнонилска треска. Днес очакваме да потвърдим дали това е така. Получихме проби, които ще изследваме в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Бум на западнонилска треска у нас няма“. Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ.

 

Той допълни, че обикновено малките деца преживяват тази инфекция без никакви последствия. Тя се проявява с възпаление на мозъчните обвивки. Първите 2 доказани случая на западнонилска треска в Никозия, Кипър, са от вчера. М.г. у нас е имало доказани 15 случая, починали са двама души. Заболяването е особено опасно за възрастните хора.

 

Миналата седмица Националната референтна лаборатория доказа 4 случая на възпаление на мозъка от ентеровируси, които лятно време се предават чрез мръсни ръце и замърсена храна. Майките трябва да знаят и да спазват, особено в тази седмица с повишаването на температурата, хигиена на ръцете, да се пие само бутилирана вода и да се следи за чистотата на храната. Ентеровирусите причиняват при 1 на 1000 души възпаление на мозъка. Слава Богу, децата са добре и може би няма да има никакви последствия за тях от заболяването“, допълни проф. Кантарджиев.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се