Новини - Свят

Производителите на лекарства искат общ фронт срещу супермикробите
Прочетена: 225 пъти

Водещи световни фармацевтични компании подписаха декларация, с която секторът се ангажира в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби и призоваха правителствата да създадат нови икономически модели за антибиотици, съобщи в. Financial Times.

Сред подписалите апела над 80 фармацевтични и диагностични компании са и петте най-големи производителя на лекарства по пазарна капитализация Johnson & Johnson, Roche, Novartis, Pfizer и Merck. Декларацията, оповестена по време на Световния икономически форум в Давос, включва също AstraZeneca, GlaxoSmithKline и Sanofi.

Подписалите признават, че съществуващите антибиотици губят ефикасността си с по-голяма скорост, отколкото учените разработват по-съвършени. Според индустрията, научната и развойната дейност трябва да бъде приоритет в глобалната здравна политика. Компаниите отбелязват, че са „готови да поемат своя дял" за увеличаване на инвестициите в нови антибиотици и опазване от прекомерната употреба на съществуващите лекарства, която в голяма степен е допринесла за нарастването резистентността към лекарства.

Бизнесът призовава правителствата да подкрепят нов търговски модел, който ще увеличи стимулите за изследвания и развойна дейност, но няма да насърчава свръхупотребата на създадените нови лекарства.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се