Новини - България

Протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху здравната реформа, според Москов
Прочетена: 205 пъти
Снимки: МЗ

Протестът на лекарите няма да окаже негативно влияние върху провеждането на реформа в здравния сектор. В това е уверил журналистите в Шумен министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, предаде Дарик радио. „В това може да бъдете категорични - не просто министерството, правителството, а и мнозинството има ясна воля за промени", заяви Москов. Той заяви, че винаги е бил готов на диалог с лекарското съсловие и отрече твърденията, че такъв досега не е имало.


„Направих проверка в графика си - само за двама месеца и половина, в които се водиха преговорите с Лекарския съюз по рамковия договор, само аз в моя кабинет съм имал 15 срещи. Винаги съм готов да приема лекарите в кабинета си, като имат конкретни предложения, но това не означава, че реформите, промяната от тази бездушна и касиерска система, която се е превърнала в медицинска, трябва да спре", заяви още Москов.

 

Според него това, че лекарския съюз не е подписал рамковия договор не означава, че няма действащ такъв. „В закона ясно е описано, ако не се стигне до договор между Лекарския съюз и Касата, какви законови норми влизат в сила и те са свързани с решения на касата, което обновява, допълва и изменя предишни съществуващ рамков договор", припомни министърът и бе категоричен, че не се поддава на натиск.

 

Днес министър д-р Петър Москов бе в Шумен, за да връчи разрешителното за дейност на новото обединение между МБАЛ Шумен и Нови пазар. Очаква се обединената структура да осигури на пациентите в двете общини по-добър и по-качествен достъп до медицинска помощ. Решението е одобрено от общинските съвети в Шумен и Нови пазар и не застрашава работните места в нито една от болниците, съобщиха от здравно министерство.

 

Междувременно на националния протест на Български лекарски съюз (БЛС) пред Министерски съвет бяха изложени исканията на медиците:

 

  • Да продължи действието на НРД-2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.
  • Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и БЛС.
  • Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.
  • Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор.
  • Да се открие процедура за подготовка за промяна на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.
  • Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.
Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се