Медицина на бъдещето -

Разработва се нов метод за регенериране на тъкани
Прочетена: 437 пъти

Австралийски учени от Университета на Нов Южен Уелс е открил метод за репрограмиране на костни и мастни клетки, за да се превърнат в стволови клетки и да регенерират различни видове тъкани, пише Gizmag, цитиран от „Фокус“. Техниката вече дава резултати при мишки и е възможно след няколко години да започне прилагането й за възстановяване на увредени тъкани при хора.

 

Методът превръща съществуващи костни и мастни клетки в индуцирани мултипотентни стволови клетки. При новата техника човешките стволови клетки се обработват с вещество, наречено 5-азацитидин и с добит от тромбоцити фактор на растежа-АВ в продължение на два дни. При следващата фаза клетките се обработват с фактора на растежа още три седмици. Химическата смес подготвя клетките за репрограмиране и трансформиране в индуцирани мултипотентни стволови клетки. След инжектиране в увредена тъкан, те се размножават и подпомагат растежа и оздравявянето.

 

Екипът планира да стартира опити върху хора следващата година, ако ефективността и безопасността на метода бъдат доказани при прилагане на репрограмирани човешки клетки за възстановяване на тъкани при мишки.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се