Новини - България

С парите за лечение на деца се е злоупотребявало, според доклада на Инспектората към МЗ
Прочетена: 324 пъти
Снимки: bTV

С парите за лечение на деца се е злоупотребявало. Това се твърди в доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването за дейността на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), съобщава bTV, която разполага с последния документ на структурата.

 

От бюджета за лечение са изразходвани средства за командироване на лекари и служители на фонда, включително и с цел специализация и обучение, е един от изводите в доклада. Така например, бившият директор на ЦФЛД Павел Александров е командировал в чужбина лекари за обучение или специализация, а дневните, нощувките и самолетните билети се отчитали като средства, изразходвани за лечение на деца.

 

Отчитани командировки от парите за лечение

 

Телевизията разполага с командировъчна заповед, подписанa от Александров, с която той изпраща лекар в Париж на курс по детска лапароскопска хирургия. Разходите трябва да се отчетат по параграф “лечение на деца”. В други заповеди служител на фонда е пътувал няколкократно до Турция с цел решаване на административни и счетоводни въпроси, но отчетените разходи са били от перото в бюджета "лечение на деца". Според Инспектората на МЗ, тези командировки нарушават закона.

 

„Средствата за командировка не следва да са за сметка на лечението на децата, а да е за сметка на текущата издръжка на фонда и да бъдат отчетени в параграф „командировки”, коментира една от инспекторите по проверката, която остава анонимна, заради продължаващото разследване.

 

Издаване на Формуляр S2 без право

 

Според bTV, в доклада пише още, че директорът на фонда е издавал неправомерно формуляри S2, тъй като право на това имат само Здравната каса и здравният министър. Формулярът удостоверява право на здравна помощ зад граница. С него пациентът се лекува като осигурен в съответната държава. В документа е записано, че Павел Александров е издал такива формуляри за над 7 милиона лева.

 

„Той е описвал тези формуляри във всичките си доклади в последните 3 години, които са разписани от съответния министър. Във всеки доклад пише колко средства са спестени чрез издаване на формуляра S2 - за три години са 42 милиона лева”, казва пред елевизията Десислава Хурмузова от „Спаси, дари на", която е член на Обществения съвет към фонда.

 

От Инспектората обясняват това нарушение на закона по-скоро с частни интереси.

 

Договори без цена

 

В доклада пише още, че ЦФЛД има подписани договори с фирма за съдействие за прегледи, настаняване и извършване на медицински процедури, като в тях не е разписана цена, а фондът е плащал на тази фирма само срещу предоставяне на фактура.

 

Става въпрос за два договора с Гюрай Ходжев ЕООД - представител на турската "Аджъбадем". Изплатените средства по тези споразумения са за 453 хиляди лева. В договорите обаче няма цена, а парите, превеждани на фирмата, са изплащани само срещу получени фактури.

 

„Всичко от неговата дейност е било съгласувано от една страна с Обществения съвет, от друга страна, е минавало през министерството. Такъв е уставът, той не може на своя глава да предприеме каквито и да било действия”, посочи адвокат Диана Ангелова.

 

Разпит

 

Докладът на Инспектората към здравно министерство изтича в медиите в деня, в който съпругата на вече бившия директор на фонда е разпитана в ГДБОП като свидетел. Тя е представила доказателства за произхода на иззетите ценности (часовници, монети и др.) от дома им – документи за наследство и данъчни декларации. Част от вещите са били на бившия й съпруг, който е починал, а монетите са на сина й.

 

 „Обвинението е изключително схематично, преписано от Наказателния кодекс – 5, 6 текста, и без конкретизация. Ние без да имаме конкретно обвинение, няма как да изграждаме защитата“, каза пред медиите днес адвокат Диана Ангелова.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се