Новини - България

Съветът по превенция на СПИН ще се ръководи от министъра
Прочетена: 262 пъти

Правителството прие промени в постановление от 2014 г., с което бе определен редът за функциониране на Националния съвет по превенция на СПИН, туберкулоза и сексуално предавани инфекции. Целта е да се оптимизира работата на Националния съвет, който е органът на държавно ниво, представящ искания за финансиране на националните програми за превенция и контрол на социално-значими заболявания като СПИН и туберкулоза пред международни донори, информират от правителствената пресслужба.

 

Промените предвиждат председател на Националния съвет да бъде министърът на здравеопазването, а не вицепремиер. Заместник-председателите ще се излъчват с мнозинство от членовете на съвета, като единият от тях ще е представител на членовете по право (заместник-министри и заместник-председатели на ДАЗД и ДАБ), а другият ще представлява експертните съвети, неправителствените и международните организации, осъществяващи подкрепа в превенцията на ХИВ и туберкулоза, и избираемите членове.

 

Редакцията е съобразена със Закона за администрацията и изискванията на един от най-големите донори в света – Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. От 2004 г. той предоставя безвъзмездна помощ в страната по Програмите за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза. Тя ще позволи по-добра ефективност и оптимизиране дейността на Националния съвет, твърдят от пресцентъра на Министерски съвет.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се