Любопитно -

Сензорна огърлица ще топи килограми
Прочетена: 207 пъти

Продуктите, с които се храним издават различни звуци, когато ги дъвчем. Компютърният специалист Уъняо Сю е решил да провери дали електронно устройство под формата на огърлица би могло да проследява приема на калории според звуците при хранене, пише CNET, цитиран от в. „Новинар“. Сю е провел малко по мащаб проучване с участието на 12 доброволци, като всеки от тях е получил вода, ябълки, моркови, курабийки, фъстъци, орехи и картофен чипа Сензорната огърлица е била в състояние да определи точния вид храна в 85% от случаите. Изследването е публикувано в журнала Sensors.


Проследяването на приема на храна може да бъде трудна задача. Сю се надява, че устройства като огърлицата AutoDietary в бъдеще биха могли да помагат на хора със здравословни проблеми като затлъстяване или диабет да контролират диетата си.


Огърлицата е все още в ранна фаза на разработка. Тя разпознава някои храни, но трудно различава храни, които звучат по един и същи начин при ядене. Устройството не може да разграничи палачинка без пълнеж от палачинка със сладко, например. Сю възнамерява да преодолее тази пречка с биомонитор, който засича нивата на кръвна захар и други биологични показатели, за да допринесе за определянето на хранителната стойност на продуктите.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се