Новини - България

Сестрите опъват палатки пред здравно – ще протестират докато не им изпълнят исканията
Прочетена: 102 пъти

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна вчера в късния следобед с протестиращите професионалисти по здравни грижи заради продължаващите им  протестни действия.

 

„Изпълних ангажимента към протестиращите професионалисти по здравни грижи и им предоставих резултатите от анализа на възнагражденията, който екипът ми извърши за всяка болница. Два са основните извода, които анализът налага. На първо място е сериозният проблем с недостига на кадри, в частност професионалистите по здравни грижи, в системата. Налице е трайна тенденция страната ни да разполага със средно 420 сестри на 100 хил. души население, което ни отрежда на предпоследно място в Европейския съюз, при средноевропейско съотношение 820 медицински сестри на 100 хил. души“, каза министър Ананиев на пресконференция след срещата.

 

Той беше категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. По думите му процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.

 

„В лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв.; при общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв. Същевременно към 31 декември средната брутна работна заплата в страната е 1123 лв. Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим  методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове“, каза Ананиев.

 

Работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет, коментира още здравният министър.

 

Въпреки обещанията на министъра днес медицински сестри излизат на втори национален протест за достойно заплащане. Протестите ще се проведат на много места в страната, а пред здравното министерство ще бъде вдигнат палатков лагер. Медиците са категорични, че обещанието за по-високи заплати не е било изпълнено.

 

„Не сме удовлетворени от срещата, която се проведе вчера. Не е изпълнено нито едно от исканията ни. Представен ни беше анализ със статистика на трудовото възнаграждение на специалистите по здравни грижи. Има липса на кадри в системата на здравеопазването”, заявиха част от протестиращите в ефира на Нова телевизия.

 

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова също коментира протеста:

 

„Част от исканията им са справедливи, но трябва да търсим диалога и реалистичните обещания. Министърът предложи реалистично решение – да се направи стандарт за това според професионалната отговорност какви трябва да са нивата на заплащане на медицинските сестри. Вярвам, че диалогът ще бъде възстановен.”

 

Тя допълни още:

 

„На този етап не виждам във финансирането на сектора за тази година възможност за определяне на 2 минимални заплати като основна заплата. Брутните заплати в някои лечебни заведения достигат добри стойности. В голяма част от лечебните заведения от началото на годината вече са повишени заплатите на медицинските сестри. В други това предстои. Ангажиментът на министерството е да осигури повече средства за сектора, този ангажимент е изпълнен – с 30 милиона повече. Надявам се да се разсъждава реалистично.”

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се