Новини - България

Спасиха жена в състояние на „електрическа буря“
Прочетена: 376 пъти

Жена, изпаднала в изключително рядкото състояние на „електрическа буря”, е била спасена в болница „Тракия” в Стара Загора, съобщиха от лечебното заведение. Пациентката е получила пристъпи на камерна тахикардия и чести електрошокове от специален „пейсмейкър”, наречен кардиовертер дефибрилатор. Те не са могли да бъдат овладени с медикаментозно лечение и са щели да доведат до фатален изход. Едва с извършването на животоспасяващата процедура – радиофреквентна аблация, тя е била спасена от екипа на д-р Михаил Протич и д-р Николай Бонев със съдействието на д-р Васил Трайков от Болница „Токуда”.

 

59-годишната пациентка е била приета за лечение в Болница „Тракия” с рецидивираща камерна тахикардия. Преди това тя е прекарала миокарден инфаркт и е имала поставен специален пейсмейкър - кардиовертер дефибрилатор. Устройството трябва да спира камерните тахикардии, когато се появят. В нейния случай обаче то не е успяло да овладее пристъпите. Това е довело до появата на 15-20 електрошока за пациентката в рамките на един час. Подобни състояния на тахикардии лекарите се опитват да овладеят чрез медикаментозно лечение. В случая то не е дало резултат. След няколко дни пациентката е била крайно изтощена, с ниско кръвно, в предприпадъчно състояние и с опасност за живота.

 

Радофреквентната аблация е високоспециализиран метод на лечение. Той се извършва само в 4 лечебни заведения в страната. При него чрез ток се поразяват болните тъкани в сърцето, които причиняват тахикардии и аритмии. Това дава възможност за трайно премахване на проблема при пациентите.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се